lunes, 18 de agosto de 2008

BOLÍVIA --> SUCRE

I el sol, fonent-se en un horitzó, etern silenci de suspir aguantat, les primeres llums de la Recoleta de Sucre s'encenen anunciant una altra llarga nit d'hivern, les moltes campanades sense ordre conviden a donar gràcies d'un dia ple. Quant... tant fins arribar aquí, a Bolívia, on la màgia torna. Desfent el camí de tornada entre la Quebrada fins a la Quiaca on l'absurd d'un pont et trasllada a Villazón, on els últims moments d'un dia que no s'acaba iluminen palidament el fred que s'olora. Dins el poble un sol carrer anuncia el canvi, Bolívia és ple de pobresa que respira humanitat. Extranyats de només ser al costat entrem al primer bus cap a Potosí, un autobús més ple de pols i aromes corporals que de gent, som els únics blancs.
Arrenquem, són les sis, ja fosc... i tanquen els llums, comencem el dia a les fosques, un dia de 19 hores entre bots de carretera, sorolls de motor rovellat, cabaços de peix, dones amb barret de Charles Chaplin, faldilles, trenes i colors de vestits, parades enmig del silenci de l'atormentat somni d'uns passatgers resignats a seguir...
Posted by Picasa
Potosí, cinc de la matinada, la ciutat de plata robada comença a despertar-se i nosaltres riem amb l'espectacle de crits i son... Oruuuuuuuro, Sucresucresucre, Tupiiiiiiiiiiza.
A les sis, amb el cos ple de galetes per dinar, berenar, sopar i esmorzar, arrenquem cap aquí, 3 hores més, ara sí, desconcertats de l'emoció que sentim, barreja de kung-fu i valls verdes obrint-se a cada nou instant del dia llevant-se. Muntanyes geloses de rius i camps, explosió de vida amb so de flauta andina, paisatge de manuscrit de Redfield...
I ara, reposant tant ben estar, dalt la Recoleta, Sucre s'estira a la vall, ple de teules de fang, amb les parets blanques de cases antigues, desafinat el suau hivern enveja del Mediterrani, trencat pels molts campanars que s'eleven enmig de tant carrer empedrat. La seva gent ens rep amable i tranquila, orgullosos d'una terra de fruita exquisita i colors per vestir.

Adéu Sol, ens retrobem a la riba del Titikaka.

sábado, 16 de agosto de 2008

ADÉU JUJUY!!!!!!!!


Ha sigut difícil marxar... però la veritat és que ens moríem de ganes de deixar enrere tant desgast nostre, això sí els últims dies han sigut de despedida i despedida i despedida, la millor la de casa nostra... potser la més sentida on el sopar tipical spanish va fer les delícies de l'illa entranyable de la Laila. Un cop recuperat amb tant de jalar tot el que habíem abocat a les tasses de casa, bars o coles, ens sentim amb molts ànims per encaminar-nos cap a Bolívia i Perú... recomença l'aventura!!!!


Però no podíem dir adéu només, havíem de deixar l'última "cagarada"... ens hem tret tant pes de sobre fent la valoració de la nostra feina i enviant-la al ministeri, mestres, amics, cuidadors, agregats i altres... la veritat sempre per endavant, l'únic servei que honestament podem fer a la comunitat educativa jujeña és explicant la realitat del que hem viscut treballant amb ells... ahí va...

En primer lugar es nuestro deber y una satisfacción agradecer a toda la gente y a cada persona que ha hecho posible realizar este trabajo de intercambio entre maestros de S. S de Jujuy y Barcelona. Las reuniones previas con los responsables del Ministerio de Educación de Jujuy y concretamente con la secretaria de éste y los directores de escuela, responsables de inclusión, programas de lectura y científico, relaciones diplomáticas y otros dieron a conocer que las expectativas eran muchas y distintas. De ellas surgió un plan de trabajo basado en:

- conferencias del tipo de trabajo que realizamos en las aulas de España con la idiosincracia catalana tanto en el sistema público como privado
- conocimiento in situ del trabajo que se realiza en las aulas de los escogidos colegios jujeños.


Es conveniente resaltar que la planificación fué adaptándose inevitablemente a nuestras necesidades como trabajadores voluntarios que somos y no siempre fué fácil ponernos de acuerdo con el Ministerio de Educación, ya que no coincidimos con lo que nos proponía y lo que nosotros teníamos acordado previamente entre ambas partes. Se intuye un gran desorden en este Ministerio, así como la poca competencia de algunos de los integrantes que conocimos.
Este desajuste, nos creó bastante malestar con algunas de las escuelas al creer que debíamos ir en otras fechas u horarios de los que íbamos con la subsiguiente respuesta por parte de los directivos de que nadie les había avisado o la necesaria improvisación o solapación de tareas:

- la primera reunión planificada era con los responsables de inclusión para la mañana del lunes 28 de julio y resultó ser una improvisada conferencia por nuestra parte con los supervisores de las escuelas sin previo aviso.
- la conferencia de la tarde del jueves 31 de julio en la escuela Belgrano fue anulada por parte de los responsables del Ministerio sin avisar a la escuela con el lógico desajuste de horarios y planificación que generaría en la organización escolar ya que se habían anulado las clases y convocado a los maestros, a lo que nosotros nos ofrecimos resolver sin más dilación.
- el lunes 4 de agosto por la mañana llegamos tal y como estaba programado a la escuela 28, aunque la escuela no estaba avisada, creían que íbamos al día siguiente para participar del proyecto “el regalo de la amistad” y supimos adaptarnos para así poder participar. Para hacerlo mantuvimos una reunión donde volvimos a recordar los compromisos pactados con el Ministerio, esta vez decidiendo nosotros el horario y las escuelas a visitar.
- ya concretada nuevamente la planificación, el lunes 11 de agosto fuimos a la escuela Belgrano donde no se les había notificado ningún cambio y supuestamente nos esperaban el lunes anterior.
- finalmente el jueves 14 de agosto, acudimos a la recepción final a modo de despedida que se había programado para el cierre de las actividades en la Escuela Presidente Avellaneda, la qual fue de una sensibilidad y humanidad exquisita ofrecida por el equipo docente y alumnado de este centro (GRACIAS) y a la que, lamentablemente, llegamos tarde por falta de chófer tanto al ir como al volver. Sorprendentemente no hubo ningún representante del Ministerio con el que trabajamos. Una vez allí y por vía telefónica Mónica García de relaciones diplomáticas del Ministerio de Educación acusó sin fundamento a uno de los integrantes españoles de mentir respecto a la información transmitida, siendo bastante desagradable este hecho, así como otras lamentables situaciones anteriores.

Debemos recalcar, que aún habiendo todas estas incidencias, las distintas escuelas nos acogieron calurosamente, amablemente y cordialmente tanto por parte de sus directivos y maestros como por el del alumnado.
Respecto a la valoración de las conferencias estamos satisfechos de los resultados de reflexión que generaron y aunque vislumbramos que tenían conociemiento de lo que tratábamos, no intuimos una gran motivación o dificultades para llevar a cabo constantes cambios pedagógicos, seguramente debido más a cuestiones del trato profesional que brinda la sociedad actualmente al maestro argentino (sueldo, reconocimiento social de la escuela como órgano imprescindible para la educación, valoración social del maestro, creencia de que el ser maestro/a es una de las salidas profesionales más asequibles y fáciles, pocas ganas de renovación...)

Respecto a la valoración de las visitas a las escuelas que realizamos, no podemos tener un real conocimiento por la lamentable indisposición por enfermedad que tuvimos los días 12 y 13 de agosto, aunque cabe destacar que las actividades de los días 5 y 11 de agosto en la escuela Presidente Avellaneda fueron de lo más positiva y debemos felicitar gratamente a su organización y al ambiente pedagógico y humano que respiramos. También agradecer a esta escuela así como a la Belgrano por enseñarnos la realidad en las aulas en un día de normalidad escolar y comprobar así el tipo de metodologías y enseñanzas que se trabajan con los alumnos. Punutalizar también que fue de gran interés para nosotros el conocer la escuela privada “Los Apachos” donde su profesorado se mostró especialmente interesado con nuestra experiencia y de la que recogimos experiencias y reflexiones pedagógicas que nos serán útiles para nuestra práctica en un futuro, así como la visita interesantísima a la muy empredendora escuela de educación especial del barrio Mariano Moreno.
Finalmente quisiéramos agradecer profundamente la acogida en la casa jujeña que nos ofreció el Ministerio, Laila S. Quintar nos hizo sentir como en nuestra propio hogar.

También agradecer a Omar, técnico audiovisual, por tener siempre a punto el material necesario, así como a los chóferes del Ministerio siempre atentos a nuestras peticiones, a Kena Pasquini por robar tiempo a su escaso tiempo y atendernos cuando hacía falta, a Mónica García por la atención prestada a pesar de su lamentable poca diplomacia, a Guillermo Snopek por ayudarnos en lo necesario y a todos los maestros, maestras, directoras y alumnos que hemos conocido y han compartido esta experiencia.

Atentamente,

Marçel Barbens, Eva Roca y Mercedes Checa.

S.S de Jujuy a 14 de Agosto del 2008.

domingo, 10 de agosto de 2008

SUSQUES --> BARRANCAS --> CASABINDO --> ABRA PAMPA --> LAGUNA DE POZUELOS --> IRUYA --> PUCARA --> PURMAMARCA

Procesión de San Cayetano en Susques, a unas quadras de Chile, descubrimientos de pinturas rupestres y "petroglifos" con la emoción de Martín en Barrancas, Casabindo sin toros, gente senzilla de ser.
Flamencos rosas, llamas, vicuñas y avestruzes... en la Laguna de Pozuelos, donde el oxígeno escasea y la vista se pierde más allá, nuestros cuerpos rodeados de frío y agua salada y cristalina... y silencio, del que duele.
Iruya... descanso del viajero, un lujo entre montes de colores y paisajes altos, escalones de montaña, fatiga desmesurada.
Caminos entre cerros y ríos hasta el rey de Purcara donde divisar es un placer incaico, última parada en Purmamarca, donde los Siete Colores nos dan la calurosa noche de Maria Elena...
Posted by Picasa
P.D. Estem escagarrinats... uns diuen que és la Puna, altres la sopa de verdures d'Iruya, potser la Coca, potser tot junt, però continuem, demà potser agafem la baixa col.lectiva per indisposició o per morro, ja veurem, petons!

martes, 5 de agosto de 2008

YALA --> PURMAMARCA --> SALINAS --> SUSQUE

El cel de blau infinit, l'aire poc i pur, la terra blanca i brillant de sal, els rius secs d'aigua gelada i les muntanyes lluny, plenes de la pluja de fa mesos, arrugades com àvies silents, tallades de temps i aigua, parant un vent fred sota un sol cremant... Quebradas i Salinas... on ser petit no és important.

Senyor, gràcies per dixar-me sentir la fe de tot un poble... gràcies per les llàgrimes caigudes per l'emoció d'aquesta ceremònia, gràcies per per donar-nos pau per ser-hi, per compartir mans i mirades de bondat, gràcies pel terra de sorra i les parets blanques de motius senzills, pel sostre i els seients de cactus, i sobretot gràcies per deixar-nos emocionar al veure la fe de tot un poble, de Susques, humils pregàries plenes de Tu.

lunes, 4 de agosto de 2008

JUJUY --> SALTA --> GUERRERO

La Bellesa de San Salvador de Jujuy està per descobrir encara... la veritat és que si aquestes linies les llegeix algun jujeño ens pelarà, literalment, amb el machete. El treball aquí és com les tertúlies de cafè i panqueque, una xafarderia constant i intrigas de palacio que no fan més que marejar-te i deixar-te en un estat embobat primer, extranyat més tard, incómode després i cabrejat finalment per entrar en un conformisme de fer el que ens roti i punto.

Ningú s'entera de res, som dins el Ministeri, en una sala on surt i entra gent amb paperassa, tancant i obrint portes com si juguessin al tragabolas, tothom té titulacions de doctorado y professora que omplen amb la voluntat d'entrar en aquesta cort d'snobs incompetents on s'esgarrapa amb un somriure i on els que realment valen fugen del país cansats de tenir nyanyos de pegar-se sempre amb la paret construida pels més ineptes acaparadors de poder. Nosaltres somreiem sempre pensant que no els enteniem, els donàvem la oportunitat de que les coses funcionaven així aquí... però no, els únics que ens han demostrat ser els més llestos són l'humil gent que ens tracta meravellosament i ens acull amb tot, contents de que algú els tracti amb el respecte que tota persona es mereix.

Difícil sortida tenen la gent d'aquesta regió on tot el poder és una corrupció alimentada pels interessos i no per la millora, les noves generacions sense recursos només pensen en ser policies (els nens) o metres (les nenes), no hi ha expectatives de millorar-se o aventurar-se, es casen abans dels 23 sinó ja seran vells, tenen fills que els eduquen igual... i les noves generacins de poder només pensen en tenir titulacions que un cop casades no usaran o per continuar els afers turbulentos dels pares. El valor aquí no és la vida, és el més déspota abús de poder, el diner, l'apariencia de tenir més... tot aquí es pot pagar a plaços, pots pagar 6 euros en sis mesos, es a dir, tot es pot comprar, les targetes de credit les regalen i tothom està tan endeutat que no pot sortir de la roda... és una inesperança tot plegat.
...sort que trobem relax i bon humor de jacuzzi, una altra incongruència de ser on som.
Posted by Picasa
1 agost... PACHAMAMA: Dar de comer y beber a la tierra. Un culte ancestral incaico al que vam ser convidats, una ceremonia per tornar a la mare terra tot l'agraiment de l'explotació que li fem, un recordatori de que no som res més que el que Ella ens ofereix, un reconeixement de la sort que tenim de viure en aquest ventre gegant... Fan un forat i entre incens i pregàries hi aboquen carn rostida, aigua, fruita, tabac, fulles de coca, choclos, cocacola, cuinats típics... i despres a celebrar-ho, bé, celebrem també l'aniversari de l'Elisabet... tacons vermells... FELICITATS!!!
Posted by Picasa

Salta... un respirar de la bogeria jujeña, del treball de peonza... tornem a SER.

Recordeu Dallas?? Entre muntanyes, lliures del territori inmens, cabalgata amb vistes perdudes, acompanyats pel Polo, el cavaller noble d'aquesta història. Un paréntesis cuidat per sentir-nos lluny de tot i a prop de nosaltres.

Posted by Picasa

P.D. La Mercedes diu... Felicidades Lluís!!!

Posted by Picasa

miércoles, 30 de julio de 2008

QUILMES --> SAN CARLOS --> CACHI --> JUJUY

De matinada, dalt la atalaia, divisant l'infinit, per camí de Quilmes, resistència enclavada a les altures des de temps ancestrals, sacrificis de pedra, peus i cactus, reis de la mirada, vigilants del que t'envolta, una sensació de pau i immensitat, retrobar-te.
De capvespre, sota un cel d'estrelles on no hi cap més foscor entre una i altra, el silenci de tot dormint, un silenci que fa mal de tan ple... fa una estona era música andina amb al mestre Nacho, que nos acogió calurosamente, gracias. Niko, amb el seu somriure trencat de nen despert, rascava la seva orgullosa guitarra despedint els colors pastels d'una llum difuminada de capavespre. Aixeca els ulls blancs de tanta foscor de sol i em diu "y vos como os llamais?" A San Antonio, un poblet enmig del no-res muntanyós, on les pedres tenen vida també, on la llum encara no la necessiten, on el so de flautes de vent omple l'aire i l'esperit de la gent que s'acosta a la petita plaça... màgia on la felicitat d'aquesta gent humil t¡envolta i et fa senzill, et calma i t'eleva a la condició de persona. Qui és el mestre de tanta bellesa no ho sé, nosaltres en som alumnes.
Com castells de serra empedrats, dalt la cresta de fang, amb una llum blanca que inunda el paisatge que s'eleva a l'horitó àrid i perdut, cmí de Cachi, on agulles retallen una terra feta de vent i temps.


Posted by Picasa


Ais... se terminaaaaaron las "andansas" de los ruteros y "empesaaaamos" a trabajar chicos, estaaaamos estresaaados che.... jegamos como a las 2 de la madrugada del día santo a el siempresurrealista e icomprensible habitáculo de Lilian quién después de convivir con ella unos diitas descubrimos que se llama Laila, un personaje encantador y siempre lindo con su Morrison, The Doors o Bob Dylan sonando en cada rincón olvidado, con sus baños de ensueño y sus espacios inacabados a la perfección. La jornada se levanta a las 7'30 con desayuno para cuatro a base de medialunas, tostadas, café turco, te de bolsita y ungüentos ácidos incomestibles, con el sueño agarrado a nuestra piel como el maullido de un gato vigilante. En la puerta espera el chofer con voz de fumador empedernido y el motor despertando al vecindario de Ciudad de Nieva, acompañado de otra actriz perfectamente atabiada con sus mejores galas y su palabra susurrante y trémula, Moni de relaciones diplomáticas del Ministerio. Raudo y veloz en la medida que permite el desbordante tráfico jujeño nos adentra en el Belgrano, la más grande institución escolar de acá, donde la Ministra no recibe acompañada de los animados periodistas que nos roban la imagen y la voz... tele, periódico y radio... demasiado para tanta ojera. Lo que pretendía ser una reunión a puerta cerrada con los responsables de inclusión en la zona se transforma en una preparada exposición por nuestra parte teniendo como público a una veintena de la más elefantina cúpula de supervisores de las distintas zona educativas de Jujuy. Dos horas de explicación de nuestro humile trabajo sirven para enojar, aburrir y pavonear suficientemente a los engreidos personajillos que nos escuchan, café y pastas, continua el discurso y la rererererereplanificación del planeado plan de trabajo durante unas horas más y finalmente... aplausos... CLAC CLAC y descanso, nos quedamos comatosos entre tanto desgaste intelectual y superficial y de compustura sonriente de postín. Felicitaciones, disculpas y demás son la coletilla para volvernos a levantar a las 7'30, desayunar medialunas, tostadas, café turco, te de bolsita y ungüentos ácidos incomestibles, conferenciar durante más de dos horas frente a un público agradecido, MAESTROS, como nosotros, una catarsis nace de cada discusión basada en breves qüestiones pedagógicas, cotilleos económicos y marujeos de festejo...café y tortas...aplausos CLAC CLAC y visita a encantadoras aulas y las delicias de niños nos recuerdan quiénes somos, jugamos, reimos, cantamos y nos cantan mariachis, comemos milanesa de comedor escolar y vuelta al trabajo, dos horas y media más de conferenciantes ante otro público maestril recién levantado de la siesta... breves discusiones pedagógicas, cotilleos económicos y marujeos de festejo...aplausos CLAC CLAC y descanso? Preparativos: calcetines, cajas de madera, flores de floreria de omnibus, empanadas, ensayos musicales de Arjona, Hellokitti... y CUMPLEAÑOS FELIZ, CUMPLEAÑOS FELIZ, TE DESEAMOS MERCEEEEDEEEES, CUMPLEAÑOS FELIZ!!!! Un pequeño paraiso de emociones musicales enternecen a la SEÑORA... con una sonrisa nos vamos a la cama que hay que """descansar""". 7'30, tostadas, café turco, te de bolsita y ungüentos ácidos incomestibles y un comedor bañado de flores, chófer, escuela 448, conferencia de tres horas, tarta de cumpleaños con café, breves discusiones pedagógicas, cotilleos económicos y marujeos de festejo...aplausos CLAC CLAC y vuelta a empezar después de comer atropelladamente panqueque y brindar con vino, mientras el móvil no para de sonar y sonar y Mercedes agradece hablar con sus seres más queridos. 14'15, conferencia de tres horas y... ATENCIÓN... grandes qüestiones pedagógicas, agradable charla com MAESTROS, satisfacción plena por fin por un trabajo bien hecho, un placer, gracias CLAC CLAC.



Posted by Picasa




P.D. Després de la insistent demanda de tots... ja es pot veure en gran les fotos de la entrada anterior... CLAC CLAC


P.D. Cursi de l'Eva: records mama, t'estimo


P.D. también de Mercedes: gracias a tod@s


P.D. Marçel: ja està, fin.

sábado, 26 de julio de 2008

PAN DE AZÚCAR --> CATARATAS D'OLAEN --> VALLE DE LA LUNA --> ZAGÜAN...

Posted by Picasa

ESTO ES UN LÁPIZ. Escrivim des de no sabem on, en un hostal acollits amb l’amabilitat de la gent humil. Som a prop de les ruïnes de Quilmes, on Santa Maria ens ha salvat… “jandulilá”.

Explicar com hem arribat aquí, a terres inques, es perd entre records ja, de gent i de l’entorn que l’explica. Vam sortir d’una ciutat cordobesa en ple setge per les injustícies, pujant entre núvols fins al Pan de Azúcar, on una andrómina ens eleva a les altures per contemplar el brut San Roque. Morts de fred, amb el dia obrint-se i després de camps de vaques, ovelles i cavalls solitaris, arribem a l’ermita de Santa Bàrbara a qui fem la tan comuna ofrena de taronges per entrar dins les catarates d’Olaén, un lloc petit i amagat que destapa la seva bellesa d’aigües fredes en una terra esgarrapada de sol i vent.
Posted by Picasa
Ja cansats d’omplir-nos d’aire tan pur reposem a les Cumbres, a l’hostal el Cóndor, yun desván ple d’històries, només cal afegir-hi els nostres somnis refredats. Al matí, amb el fred a la pell (-5ºC) decidim perdre’ns per arribar al… VALLE DE LA LUNA, el nom ho diu TOT, empatxats de mirar i suspirar tanta inmensitat de terra, de figures de fang i silencis i llums. Passem el dia admirant la Lluna per tanta bellesa i despedim un sol que crema l’horitzó retallat per muntanyes, l’últim espectacle fins al caliu d’un àngel. Ell ens acull a Pagancillo i ens dóna tota l’amabilitat i hospitalitat que desborda, gràcies per ser un artista i guia, per ensenyar-nos a descobrir el Zagüan, la salsa mezclada, la cuchara de nuez… i el millor esmorzar per la millor ruta, un camí entre pedres i muntanyes alçades entre canvis de colors escalfats per un sol de cactus… la Cuesta de Miranda, carreteres a l’infinit de Chilecito, Londres de ruïnes perdudes, Belén de “Jigonce”, Capelles de Huajín, Santa Maria del ponts amagats…
Posted by Picasa
...i aquí, a l’hostal del camí inca, molt per reposar-ho tot, feliços de sentir i ser.
Demà més… queda tant per viure… petons.

miércoles, 23 de julio de 2008

ROSARIO --> CÓRDOBA

Y después de tan desbordante naturaleza... CIUDAD!!! Retornamos a la civilización: noche de cantantes sordos en la Martina, frío, hoteles casicochambrosos, frío y humo, guías con verborrea de autocar londinense, frío, rescate aerotransportado (cutrísimo), compras y gastos y compras y frío... eso sí, gente encantadora (y para ser cursis... que te calienta un poco el frío).

lunes, 21 de julio de 2008

RIO URUGUAY


De la selva subtropical nos paseamos por un espectacular palmeral a la vera del rio Uruguay, recuerdos árabes en tierras lejanas, comida de dioses con peces de rio y playas de lago... aunque empieza ya el invierno.

domingo, 20 de julio de 2008

IGUAZÚ --> YAPEYÚ

Yapeyú.

Hi ha llocs que al arribar t'atrapen i aquí el temps només passa entre els núvols fugitius. Som a la vora del riu Uruguay, a l'Argentina, i a l'altra riba Brasil. Un riu de calma després dels dies frenètics a Iguazú, aquí espererem les ànimes que fa dies que s'emocionen fins l'impossible.

Iguazú ha sigut un festival pels sentits, inmensitats d'aigua caient entre cascades on el so s'apaga per esclatar entre simfonies d'aigua i cants d'ocells i envoltats de selva de tants verds únics i de papallones que els decoren i s'apropen tímides a ballar amb nosal3... i allí, entre la boirina nascuda reneix un cop i un altre l'arc de Sant Martí, eclipsant la mirada una vegada i una altra.
No hi ha cabut més admiració al cos desbordat de tants suspirs. Si tanques els ulls en aquesta pau de riu, entre la gespa verda, els cavalls negres i blancs, el vent net i el sol pausat, les barquetes amarrades, el silenci de remor, si tanco els ulls escolto encara la força desmesurada de la natura, blancs d'espuma fent-se vida entre la inmensitat de les cascades.

A puerto Iguazú, agafant la barca, després del passeig entre gotes, navegant fins l'illa de San Martín sota les catarates, banaynt-nos en les seves aigues gelades i prenent un sol atent a les nostres súpliques... Endintsant-nos entre selva de micos, coatíes o invisibles tucumans per desobrir un salt d'aigua on riure'ns al sentir l'esclat sobre la pell...

De 31 a 32 i de regal... la Lluna, feia temps que no me la regalaven... la Lluna de la Garganta del Diablo, després del cant del tres tenors, una meravella de nit entre les cascades a la llum de la lluna plena, on l'aigua era moviment etern...


No podem més, i ara pau, bella també, després d'atravessar el Parc Natural entre arbres i silencis i algunes cases de fusta de colors alegres, boscos de madereros, gauchos a cavall que et saluden amables i carreteres que s'allarguen a la vista, poblets maleducats d'empanades i acollidors com San Vicente de gelats a 2 pesos i policies aturant-nos a cada control amb ganes de xafardejar-nos.

Continuem embobats amb tot el que hem sentit, ara només cal aturar-nos aquí, a Yapeyú, vora el Riu Uruguay, a esperar totes les emocions viscudes.

P.D. Brasil una altra locura, vistes a la inmensitat, taxis estafadors i busos absurds i l'agraiment al brasilier que ens va recolir a la frontera per arribar a temps per parlar i alegrar-nos d'escoltar a la nostra gent. Gràcies a tots i totes per les felicitats i ara...FELICITATS a la Suuuuuuuuuuuuuu ja ets FFFFFFFFFallera i FELICITATS també a l'Andrea!!!! Tots amb el departament!!!!!Molts petons a tots i totes... bon profit, nosaltres mengem amb la camarera que rebenta els timpans, serrafinos rellenos de pollo y queso.

domingo, 13 de julio de 2008

JUJUY --> IGUAZÚ



Després de rectes interminables i paisatges desolats, passant per pobles de romeries i cavalls o vaques, per haciendas on la vista es perd a l'horitzó, per termes antigues i oxidades... arribem a Corrientes atravessant d'est a oest tot el nord d'Argentina, en un viatge etern i ple de l'il.lusió d'arribar a Iguazú. Ha sigut llarg, però ple de músiques i silencis, de paraules i vistes cansades, de policies amables o lladres uniformats, nit de tangos antics vora el riu Paraná i merescut descans.... tot ho hem volgut viure, en un present frenètic de velocitat i tranquils de saber-nos en bona companyia.

 
Posted by Picasa

Finalment l'endemà ens acostem a la terra promesa, el paisatge es muda de verd i aigua per rebre'ns i la pau jesuítica de San Ignacio Miní ens transporta a una època d'utopies esclaves i guaranies catolitzats en un comunisme eclèctic. Reposem entre pedres que parlen i un sol que d'hivern té només l'olor. Descobrim com de petit pots sentir-te entre tanta inmensitat de selva... un sol de posta esgotada s'allarga a l'horitzó mentre intuim els cants amagats entre l'art barroc d'unes ruines extranyades de trobar-se tant lluny de casa.


Posted by Picasa

I ja esgotats arribem de nit, després de més de 1500 kilómetres on conduir ha sigut un plaer per tots... Puerto Iguazú, un poblet triangle entre Argentina, Paraguay i Brasil. Demà més, demà l'ultim dia de 31 anys... demà ens endinsem al Parc Natural de les Catarates d'Iguazú.

Posted by Picasa


Ah, per cert, records per l'ilustríssim ingeniero madrileño!!!